Friday
Mar292013

LÅNGFREDAGSFIKA

Svärföräldrarna är på besök under påsken och hjälper oss med smått och gott i huset. Jag dukar fram nya kombinationer av koppar och fat i en rasande takt. Det rasslar bara till inför för varje ny sittning till bords. Som att leka med dockskåpet fast i storformat.

Claras kladdkakemuffins bakade jag för några veckor sedan. Väldig goda och snabba att tina upp när man behöver ha ett go-fika på lut.

Har helt plötsligt börjat gilla pastellila, min absoluta hatfärg en gång i tiden. Jag har sällan aversioner mot färger men ljuslila har av någon anledning provocerat mig oerhört. Tur att man kan ändra sig.

Wednesday
Mar272013

PÅSKFINT

Så skiner äntligen vårsolen in genom skitiga fönster. Jag har för första gången på flera år påskyndat lite varstans. Har varken haft utrymmet rent kvadratmässigt eller tillräcklig med inspiration tidigare.

När jag var hemma i Umeå förra veckan letade jag rätt på de påskägg som mamma målat. Vi hade, för en massa år sedan världens påskägg-pyssel-race-fabrik där hemma. Clara, mamma och jag blåste ur mängder med ägg och målade, tills vi fick tokont i kinderna och för mycket färg på fingrarna. Vi bakade flertalet sockerkakor för att inte slösa eller slänga själva innehållet. Efter torkning så lackades äggen och fick en rosett med ett snöre i. 

Kudden har jag fått ärva av min faster. Den har prytt sin plats i hennes stuga utanför Kalix.

Mammas handstil och omsorg. Noggranna små söta rosetter monterade under största koncentration.

Kycklingar ifrån farsan.

Skålen ifrån farmor Beda. Den har prytt sin plats hemma i huset i Glommersträsk.

Nu ska jag njuta av att pillapå här hemma och laga god mat, spela lite piano och boxas med lillen på andra sidan naveln. Glad påsk på er!

Friday
Mar222013

INBOKAT

Hyllor och böcker i mängder ger en sympatisk och trivsam stämning till ett hem. Vi har massor, både hyllor och böcker. Funkar även fint som ljuddämpning och fondvägg beroende på placering. Hyllor av liknande slag finns hos Gerdmans

Thursday
Mar212013

DIY - AXELÖPPET

Ännu ett plagg som jag modifierat. Tyckte att ärmlängden var i kortaste laget till mina långa lianer, samtidigt som jag älskar färgen och den torra bommulsgarn som tröjan är stickad i. Ett loppisfynd för fint för att inte användas helt enkelt.

Jag tog helt sonika och sprättade upp kedjesömmarna i axeln. Vips fick jag en snygg "cut out" effekt och förlängde ärmarna samtidigt. Plagget är stickat i lösa delar och fransade därför inte upp sig i kanterna trots at sömmen försvann.

Jag sprättade även upp ett litet sprund i nederkanten på var sida. 

Thursday
Mar212013

CIRKUS I SÄNGEN

Hittade ett så fint påslakan med tillhörande örngott på Kupan i Jokkmokk förra helgen. Jag, syrran och lilla Bertil var på besök under några dagar. Vi hade det så mysigt med gammelmormor och lagade palt två dagar i rad, promenerade i skoterspåren på Talvatissjön, fikande sockerkaka och överblivet glöggthe sedan i julas, pratade och busade i massor.

30 kronor fattigare blev jag.

Så mycket rikare blev mitt linneskåp. Ska bädda i barnrummet med alla fina flygande figurer vad det lider.

Thursday
Mar212013

MEDIEFIERAD

Idag har jag både träffat en journalist över en fika samt varit gäst i P4 Sjuhärads förmiddagsprogram. Vi samtalade bland annat om mångsyssleri, hur jag arbetar och vad jag inspireras av, besvärliga kvinnor, favoritmaterial och Vivienne Westwood. 

Fotograf: Bengt Lagerstedt

Förra veckan kunde mitt ansikte även skådas i Borås Tidnings Citybilaga som "veckans profil".

Fotograf: Bengt Lagerstedt

Här nedan följer artikeln:

Anna Lidström sprudlar när hon pratar. Och hon har väldigt många anledningar till att vara glad. Hon och sambon har köpt ett hus i Sparsör och tillsammans väntar de nu barn. Hon driver designföretaget Another Studio sedan ett år tillbaka och företaget går fantastiskt bra. Umeå-tjejen kom till Borås för att läsa Modedesign-utbildningen på Textilhögskolan. Efter fem års studier blev hon kvar när många av hennes kamrater från högskolan flyttade. 

– Jag gillar Borås, jag trivs jättebra. Fast det har tagit tid att erkänna att det är bra. De flesta av mina vänner från studietiden har flyttat härifrån, säger Anna.

Men känslorna är splittrade, även om Umeå påminner om Borås i storlek är klimaten väldigt olika. 

– Här finns en entreprenörsanda, men det finns ett rikare kulturutbud i Umeå som också har ett annat politiskt klimat. Folk är mer kritiska och sväljer inte allt med hull och hår i Umeå. Här är det trendigare på ett göteborgsvis, det ser man inte i Umeå som är en huvudstad i Norrland, Borås är en stad i närheten av Göteborg. Det är ju både på gott och ont. Borås är lugnt och jag behöver en bra lugn bas, för jag har ett livligt inre, säger Anna.

Men nog om Borås nu. Anna har hyllats som designer tack vare sin personliga stil. Bland annat gjorde hon en kollektion med förtvivlade Clowner en tid efter att hennes mamma gick bort. 

– Ja det handlade om att min mamma hade gått bort i cancer. Det var personligt, men inte privat. Istället för att exempelvis lägga ut bilder på när hon låg på sjukhuset så gjorde jag en kollektion som var inspirerad av henne, förklarar Anna. 

Hon pratar gärna om familj och släktingar. Det var tack vare att hennes släktingar lät henne leka och klä ut sig i deras gamla kläder som intresset för mode växte. 

Anna står också väldigt nära sin lillasyster Clara. Eller Underbara Clara som bloggaren kallar sig.   

Trotts att Clara bor kvar i Umeå och Anna bor i Borås står de varandra väldigt när. 

– Vi pratar säkert tre gånger om dagen i telefon. Och vi jobbar tillsammans, även om vi bor isär. Men vi besöker varandra med jämna mellanrum. 

Vad arbetar ni med nu?

– Just nu är det en pysselbok som vi gör tillsammans. Den kommer ut på Bonniers Fakta i mitten på maj. Annars lägger jag mycket tid på ett Re:design projekt som Västra Götalandsregionen dragit i gång. Vi är tre designers och två affärsutvecklare som arbetar med spillmaterial, metervaror av överblivna textila produkter från välkända textilföretag i Vätra Götalandregionen. Vi har gjort möbler, lampor, kläder och assessorer av material som annars skulle slängas. Två utställningar i Stockholm väntar, en på möbelmässan och en på Galleri KG52. Sedan har jag även ett par stylistuppdrag och handleder modestudenter på Textilhögskolan.

 Du gjorde din praktik hos Vivienne Westwood, hur speglas det i det du gör idag?

– Hon är så inspirerande på så många sätt. Hennes inställning att man skall tänka och göra det själv inspirerar mig. Hennes egensinnighet tycker jag är bra. Hon är helt knäpp och fantastisk på samma gång. Hon är en excentrisk dam. Sedan tycker jag om hennes miljöengagemang också. Hon gör bara efter eget huvud och skiter i trender. Hon är väldigt medveten men helt i sin egen värld på samma gång. Hon är beläst, elitistisk och kan dra referenser till nästan vad som helst. Hon är både en primitiv bag lady samtidigt som hon är superbeläst och sofistikerad. Förstår du (skratt)? 

 Vad är bra design egentligen?

– En lite tröttsam fråga, som om det skulle finnas ett facit? För mig kan det vara många olika saker. Något som är välgjort, knäppt eller roligt. En bra kommentar till något eller så kan det vara något superkitschigt. Just nu har jag en förkärlek för standardprylar; en kavel som ser ut som en kavel, en vit vanlig tallrik, en rostfri karaff från en skolbespisning. Prylar som fyller en funktion, som inte designats för att vara extra fräcka och fräscha. Jag är även svag för barnsliga saker som en krok i form av en gigantisk hjort i brun plast som man kan hänga smycken på. 

Wednesday
Mar202013

FOTVICKNING

Idag är en dag då jag helst av allt skulle vilja sitta still, med en drink i handen och bara vicka på fötterna. Har kommit tillbaka ifrån min resa i norr, är utvilad men ändå lite lost i huvud och själ. Magen spänner och tröttheten kryper i mig, trotts att jag vilat i flera dagar. Men nu är det bara att spotta i nävarna och hugga i igen. Framåt, vidare, upp i sadeln. Snälla vårsol kom och tina upp mig! 

Wednesday
Mar132013

SNOR-AUGUST & MANDELMASSA

I min bokhylla står ett kontorist-register. Ett sådant där med plastfickor i metallramar på en svängfot som man kan bläddra runt i. Där brukar motiven växla, utställningar komma och gå, allt eftersom humöret svänger. Just nu har jag några av mormors vackert skrivna matlistor på en av sidorna. Poesi i skrivstil så som: pålägg, päron, hushållsrullar, äpplen, ägg, leverpastej, mandelmassa, läggningsvätska, fläsk, kaffe och margarin.

På en annan sida sitter en teckning som morfar klottrat julen 2006. Jag och syrran satt och ritade tillsammans, som vi oftast gör under mellandagarna då kliet i fingrarna blir allt för stort, morfar blev också ritsugen och fattade papper och penna och krafsade igång. Snor-August döpte han teckningen till, signerade skiten och skrattade med snusen hängandes under läppen. Jag la raskt undan bilden på ett säkert ställe och tänkte att en dag, som den just idag, när han inte längre finns i livet, då kommer just detta lilla klotter vara mer än guld värt. Ja, så blev det också, och snoret på August bara fortsätter att rinna.

Wednesday
Mar132013

BLIVANDE MAMMA I PAPPAPARKAS

Är hemma i Umeå denna vecka för att jobba med syrran och för att umgås med släkt, vänner och familj. Var lite kallare än beräknat så för att varken frystorka bak- eller framdel rotade jag rätt på farsans militärparkas på vinden (storlek: man 190cm lång) Tjocksockarna under armen har mormor stickat för en massa herrans år sedan. De hänger alltid med, vart än jag går, sommar som vinter.

Jag trivs bäst i expanderbar trikå nu för tiden. Kjolar som enkelt kan hissas upp eller dras ner beroende på dagsformen. Baslinnen är en annan favorit, gärna av det vertikalt töjbara slaget. Funkar bra att dölja allehanda oknäppta gylfar och nedhasade linningar med.

Försvarets benvämare funkar som utmärkt substitut för frånvarande täckbyxor. Här i kombination med curlingkängor och 100 denier tjocka strumpyxor. Vem har sagt att man behöver köpa mammakläder när farsans garderob finns att tillgå?

Wednesday
Mar132013

DIY - STIFFA HALSBAND

Fler snabba och enkla DIY-projekt på halsbandstemat, om man nu har de rätta ingredienserna förstås.

Av en karbinhake, ett rea-halsband ifrån Weekday samt några skortiga metallringar kan man åstadkomma detta. Grovt och finlir på samma gång.

Av två slaktade loppishalsband kan man på sju röda sätta ihop ett väldig minimalistiskt halsband.

Nu är det bara för er där hemma, ute i stugorna, att ge er ut på skattjakt efter roliga prylar att sammanföra. Det gäller bara att öva, både i letandet och i komponerandet. Seså. Schas. Ge er iväg och börja rota!

Tuesday
Mar122013

KULAN

Jag har tillverkat ett nytt armband. En kula för att matcha kulan så att säga. 

Tuesday
Mar122013

INDIANKALABALIK

Kaos var tillståndet när jag och Gudrun stylade barnplagg hemma hos mig för en en tid sedan. 

Kladdkaka, indianfjädrar, käpphästar, princesskronor, guldturbaner, boxarhandskar, guldmynt, Musse Pigg-öron och mycket mycket mer. Allt i en enda salig röra.

När själva fotosessionen var avklarad blev det hopp i soffan och lek med färgglatt pyssel ifrån den finfina butiken Kurragömma i Borås.  

Sedan en stunds avkoppling, under tak, framför Lotta på Bråkmakargatan. Med raska fötter och långa armar skrapade Gudrun och jag raskt ihop resterna och sörjan efter indiankalabaliken. På det hela taget ett oerhört trevligt sjöslag för en dag!

Friday
Mar082013

DIY - HALSKÄTTING

Ett snabbt och enkelt halsband, om man har de rätta ingredienserna förstås.

Tog ett gammalt halsband som legat och dammat i lådorna en tid. Klippte bort ett spänne från ett gammalt skärp som dammat i lådorna under en ännu längre tid.

Fäste kedjan i spännet med två små metallringar. Vips så var ett nytt halsband uppfunnet. Lite tungt och lite kylande. Blir utmärkt att bära till sommaren när hettan är outhärdlig och ingen svalka finnes att uppbringa. (som om det någonsin är så varmt i detta land)

Friday
Mar082013

Förra veckan avslutades Re:Design-projektet som jag arbetat med under den gågna hösten. Projektet fortsätter fast i nya former fram till sommaren 2014. HÄR kan man se en intervjun med mig och min kollega Gudrun Bonér.

Friday
Mar082013

TRE GÅNGER YTA

Jag gillar att blanda olika ytor, såväl i mitt arbete som designer som här hemma i huset. Dessa plattor har skruvats upp ovanför diskbänken i köket, med en glasskiva som stänkskydd en bit upp på väggen. Perfekt att hänga krokar i, samtidigt vitt, ljust och ett trevligt perforerat mönster.

I mitt kontor har jag sparat denna vägg när vi renoverade. Har lackat med matt lack för att fixera ytan en aning. Resterande väggar i rummet är vitmålade eller till bredden fylld med bokhyllor.

Golvet i sovrummet är i plywood, 9 millimeter med fasade kanter och försänkta skruvar. Har fler fina ytor, men dom bjuder jag på vid ett annat tillfälle.

Friday
Mar082013

MÅNGA SKITBÄCKAR SMÅ...

Internationella kvinnodagen, ett heligt datum for mig som mångårig feminist! Det finns så mycket kvar att göra på jämställdhetsfronten i vårt avlånga land innan vi kan luta oss tillbaka och klappa oss stöddigt för bröstet. Jag är dock alldeles för trött, på grund av en alldeles för livlig liten parvel i magen, som väcker mig om nätterna, för att jag nyktert skall kunna formulera ett brandtal just här, just nu, just idag.

Delar istället med mig av lite Kvinno-power av ett annat slag:

På väggen i mitt kontor hänger ett stöldgods. En rolig påminnelse ifrån en av mina många kvinnliga förebilder (har i och för sig mestadels kvinnor som förebilder, rent generellt) Vivienne Westwood -miljökämpen, visionär och konstnären. Denna lapp satt på en av toaletterna i hennes studio i Battersea, London. Skriven på baksidan av ett gammalt mail till hennes personliga assistent Tizer (allt papper skulle naturligtvis återanvändas) Uppmaningen kan enkelt sammanfattas -Spola ner skiten men låt gärna kisset ligga kvar. Släck lyset så syns det inte = Sparar el, sparar vatten. Det var inte så värst vidare många som lydde just denna uppmaning. Det intressanta var att om det fanns "lämningar" kvar i toastolen kunde man lätt lista ut vem som just varit i farten -miss W her self! Skit i att skita i miljön helt enkelt. Många bäckar små...

Wednesday
Mar062013

FULFINT

Idag jobbar jag från mitt hemmakontor. Så skönt! Är så nice att kliva rakt upp ur sängen, in i bekväma kläder, käka god frukost för att sedan gå några steg till kontoret och klistra rumpan mot skrivbordsstolen och sätta igång med dagens arbetsuppgifter. 

Idag bjussar jag därför på fler bilder ifrån min arbetsplats. Bland annat en ursnygg fläkt jag ärvt av mina svärföräldrar.

En loppislampa med glasfot, tillverkad på ett svenskt glasbruk.

Min myrslok, tillika fulfinaste vattenkannan som stänker lite omsorg på mina sorgliga växter då och då. 

 

Ha en bra arbetsdag alla som stretar och käppar på i vårt avlånga land!

Monday
Mar042013

URBAN ACTIVE

Sporty and futuristic designs for trendy urban homes: Urban Active is an innovative, modern and fashion inspired concept created in collaboration with Swedish fashion designer Anna Lidström. With an obsession for details and a love of unexpected material combinations, Urban Active is truly a unique piece of art.

Nu är den här, kollektionen jag designat för Eightmood. En mode- och sportinspirerad hemtextilkollektion. Quiltade kuddar i prassliga material, perforerat läder, glansiga nyloner och flouroserande detaljer i form av vävda labels och elastiska pullers till dragkedjorna.

Många modeskapare har under de senaste säsongerna sneglat på sportvärlden och låtit sig inspireras. Man har lånat och blandat detaljer, material och färgkombinationer tillsammans med mer konventionella material och klassiska plagg. Ett spännande möte enligt min mening. Jag kände därför att det var hög tid att en hemtextilkollektion gjorde samma sak, lät sig inspireras av den aktiva sportvärlden.

Eightmood är ett spännande företag på frammarsch. De strävar efter en hög modegrad i alla sina koncept, vilket jag tycker är väldigt bra! Genom Urban Active vill jag som formgivare slå ett slag för en större lekfullhet vad gäller material och detaljer. Hemtextil kan vara så mycket mer än naturmaterial, basfärger och raka gardiner.

Kollektionen finns att köpa på utvalda MIO-butiker. Kika även in på Eightmoods egen hemsida och låt dig inspireras av deras olika koncept.

Friday
Mar012013

MORSAN & FARSAN

I mitt arbetsrum står en massa ramar på golvet. Ett av motiven är dessa teckningar som min mamma ritat 1972. Så rangliga och fina, både tallarna och teckningarna med gulnad, torkad tejp.  

Hittade teckningarna och ett gammalt foto på farsan (bilden till höger) på vinden i huset hemma i Umeå. Letade efter ännu än bit Norrland och frakta ner till Borran.

Tavlan till vänster har Clemens moster gjort, hon är konstnär och arbetar med bland annat jord i olika nyanser. Nyckelskåpet är ett loppisfynd och plastvasen något danskt skröts. Känns bra att ha morsan och farsan representerade här hemma. 

Wednesday
Feb272013

KLIPPET

Det är lite skralt med blogginlägg denna vecka, är inne på slutspurten (sista veckan) med Studio Re:Design-projektet vilket innebär massa jobb jobb jobb. Har dock hunnit med att klippa till mig själv. Som vanligt hos Calle här i Borås. Kände att det var dags för en ny tappning av mitt kortklippta barr. Nu när magen blir allt rundare behövds en allt rakare frissa för att balansera formerna. Skämt åsido, det fick bli en ny variant av den klassiska pottfrisyren. Behöll en hel del längd fram, eftersom jag älskar att stöka till det, i kombination med en rakad nacke och skarpa klipp i längderna. Blev helnöjd. Kul med något nytt. Tack Calle